Hoe gaaf is dat, een appel of peer uit eigen tuin? Gewoon om zo te eten of om te gebruiken voor een appeltaart, stoofpeertjes of appelmoes van te maken. Voor veel mensen is dit werkelijkheid. Ze hebben een appel- of perenboom in de tuin staan die elk jaar weer overheerlijke vruchten aan de takken hebben hangen. Wil jij dit ook? Gebruik dan onze handleiding voor gegarandeerd succes! 

Waar ga je de fruitboom plaatsen? 

Voordat je een fruitboom koopt, is het belangrijk waar je de fruitboom in de tuin plaatsen wilt. Belangrijk is dat je een ruime plek hebt met voldoende zonlicht en de juiste ondergrond. Dit is belangrijk voor de groei en gezondheid van een fruitboom. Wanneer een fruitboom te weinig zonlicht krijgt, kan het moeilijk groeien en fruit produceren. Ook een ondergrond waar te lang te veel water blijft staan is funest voor een fruitboom.  

Fruitboom kopen 

Wanneer je de geschikte locatie voor een fruitboom gevonden hebt, is het tijd om een fruitboom uit te zoeken. Denk vooraf goed na over welk soort fruitboom je in de tuin wilt, zo heb je tal van verschillende fruitbomen zoals appelbomen, perenbomen en pruimenbomen. Je kan hiervoor naar een lokaal tuincentrum, maar tegenwoordig kan je ook heel eenvoudig een fruitboom online kopen. Dit is heel eenvoudig, je hoeft de deur niet meer uit en je vindt online ook direct de broodnodige informatie. 

Formaat fruitboom 

Een fruitboom is in verschillende formaten te verkrijgen. Een boom van twee jaar oud is logischerwijs groter dan een spruit van 3 maanden. Wanneer je niet jaren wilt wachten op fruit aan de boom, kan je ervoor kiezen om een oudere boom te kopen die al iets groter is. Hierdoor heb je sneller fruit. Bij een appelboom kan het zeker vier jaar duren voordat er appels aan de boom komen. 

Verzorging van een fruitboom 

Uiteraard wil je dat jouw fruitboom het zo goed mogelijk doet. De verzorging van een fruitboom is daarbij heel belangrijk. Het advies is om een fruitboom in het najaar of vroeg in het voorjaar te snoeien. De boom gaat dan in een soort van winterslaap en stopt met groeien. Belangrijk is om dit niet bij temperaturen rond het vriespunt te doen, dan hebben vooral jonge fruitbomen meer moeite met het herstellen van de knipwond. 

Tot slot 

Ben je helemaal enthousiast geworden van een fruitboom in je tuin? Doe dan goed onderzoek voor je begint. Online kan je veel informatie vinden. Je kan zelfs je online een appelboom kopen. Houdt er rekening mee dat het wel even kan duren voordat je daadwerkelijk fruit in je boom hebt hangen.